Składniki:
- 1 kg dorodnych pieczarek
- ½ szklanki pokrojonej w drobną kostkę cebuli
- 50 dkg dobrej kiełbasy
- ¾ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki rozgniecionego w prasce czosnku
- ¼ łyżeczki pieprzu
- ½ szklanki tartej bułki
- 1 szklanka tartego sera mozzarella
- 10 dkg twarogu śmietankowego
- 1 jajko
- ¼ szklanki tartego parmezanu
Sposób przyrządzenia:
Nożykiem wyciąć trzony pieczarek, drobno posiekać. Kapelusze zalać wrzącą wodą, gotować 3 minuty, odcedzić, odłożyć aby grzyby obeschły. Kiełbasę pokroić w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać kiełbasę i smażyć aż lekko się przyrumieni, odlać z patelni nadmiar tłuszczu. Dodać cebulkę, posiekane trzony, czosnek, sól i pieprz. Chwilę smażyć mieszając, schłodzić. W miseczce wymieszać bułkę tartą, obsmażoną kiełbasę z dodatkami, jajko, twaróg, ser mozzarella, dokładnie wymieszać. Napełniać suche kapelusze przygotowanym farszem, posypać tartym serem parmezan, układać na blasze. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni C aż grzyby się zarumienią. Podawać na gorąco.