Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: grzybowe

Sowy ala schabowy

Składniki: 6 dużych Kani 2 jajka Mąka Bułka tarta Vegeta Pieprz Olej Sposób przyrządzenia: Grzyby opłukać pod zimna wodą, odciąć nóżki i osuszyć. Następnie oprószyć je lekko Vegetą i pieprzem. Przygotować klasyczną panierkę: najpierw talerz z mąką, potem z roztrzepanymi jajkami a na końcu z bułką tartą. Grzyby panierujemy wg powyższej kolejności. Smażymy (obracając, co…

Kurki w occie

Składniki: 1 kg. kurek 1 cebula 2 łyżki soli szklanka octu 1/4 szklanki cukru po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego 4 listki laurowe czubata łyżeczka gorczycy Sposób przyrządzenia: Kurki oczyścić, cebulę pokroić w grube plastry. Składniki zalać małą ilością wrzątku , dodać łyżkę soli i gotować 10 minut. Przygotować zalewę, do litra wrzącej wody…

Maślaki w śmietanie

Składniki: 1i1/2 kg. maślaków 2 cebule 10 dag. masła sól pieprz 300 ml. śmietany kremówki 1/2 pęczka natki pietruszki Sposób przyrządzenia: Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle. Dodać obrane i pokrojone maślaki. Smażyć ok. 10 minut. Przygotowane maślaki zalać śmietaną. Całość dusić na maleńkim ogniu jeszcze  5 minut. Doprawić do smaku i posypać…

Grzyby mocno pikantne

Składniki: 50 dkg twardych grzybów leśnych lub pieczarek 2 pomidory oliwa z oliwek 2 drobno posiekane ząbki czosnku 1 łyżka drobniutko posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, chili Sposób przyrządzenia: Grzyby oczyścić, pokroić w grube plastry, zalać wrzątkiem, gotować 5 minut, odcedzić, pozwolić aby obsączyły się dokładnie. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, usunąć nasiona, miąższ…