Składniki: 1 kg pieczarek 25 dag białego ser 3 dag żółtego sera 1 cebula 1 cytryna 1 łyżeczka soku z cytryny kilka liści sałaty 5 łyżek masła natka pietruszki sól Sposób wykonania: Z pieczarek odcinamy trzonki a kapelusze skropić sokiem z cytryny. Następnie trzonki drobno posiekać i wymieszać z białym serem, dodać posiekaną cebulkę oraz…
Tag: grzybowe
Borowiki
Borowiki duszone w winie Weroniki P
by Weronika P • • 0 Comments
Składniki: 50 dag borowików 150 ml wytrawnego białego wina 150 ml wody 2 łyżki soku cytryny 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 5 łyżek oliwy 1 liść laurowy sól pieprz Sposób wykonania: Z oczyszczonych grzybów odciąć trzonki a kapelusze skropić sokiem z cytryny po czym wrzucamy je na patelnie z rozgrzaną oliwą i trzymamy na ogniu…
Pieczarki
Faszerowane kapelusze pieczarek
by Podkomorza • • 0 Comments
Składniki: 12 dużych pieczarek 25 dag filetów z piersi kurczaka 4 małe pory 4 małe pomidory 15 dag gęstej, kwaśnej śmietany 10 dag śmietany kremówki 2 ząbki czosnku 3 łyżki tartej goudy 2 łyżki oleju ½ łyżki soku z cytryny ½ pęczka natki pietruszki sól biały pieprz słodka papryka Sposób wykonania: Pieczarki obrać i oderwać…
Grzyby
Leśne grzyby duszone z orzechami
by Marta M • • 0 Comments
Składniki: • 700 g leśnych grzybów • 2-3 cebule • 3-4 ząbki czosnku • 1 szkl. posiekanych orzechów włoskich • 2-3 łyżki oliwy • 2-3 łyżki soku z cytryny • łyżka posiekanej kolendry • łyżka posiekanej natki pietruszki • łyżka posiekanego koperku • sól • pieprz • szczypta szafranu • łyżka wrzątku • ½ szkl.…
Grzyby
Sos grzybowy ekstra
by Leszek Kosmalski • • 0 Comments
Składniki: grzyby świeże lub mrożone po 20 dkg (najlepiej 4 rodzaje np. kurki, podgrzybki, prawdziwki, pieczarki), najładniej sos wygląda jeśli grzyby są małe i dajemy je w całości. Ja zadałem sobie trudu w znalezieniu takich, sos jest ekstra. 6 szalotek lub małych cebulek 1/2 l. bulionu warzywnego wędzony surowy boczek 10 dkg. masło 1 łyżka…