Składniki: 45 dag grzybów 1 szkl. octu z sherry ½ szkl. granulowanego cukru ¼ szkl. oliwy z oliwek 1 łyżka posiekanego cząbru sól pieprz Sposób wykonania: Grzyby wrzucić do rondelka, dodać cukier i wlać oliwę oraz ocet po czym doprowadzić do wrzenia, wówczas zdjąć z ognia i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Następnie gdy…
Tag: grzybowe
Pieczarki
Nadziewane pieczarki eweliny
by Ewelina B • • 0 Comments
Składniki:
• pieczarki całe duże 6 sztuk
• szynka wędzona 2 plasterki
• ser żółty Gouda 2 plastry
• jajko na twardo ugotowane 1 sztuka
• czosnek granulowany 1/2 łyżeczki
• pieprz ziołowy do smaku
• sól ziołowa do smaku
Sposób przyrządzenia:
Z pieczarek wycinamy trzonki i drobno kroimy, przesmażamy na patelni. Wrzucamy drobno pokrojona wędlinę. Chwile smażymy i przekładamy do miseczki. Ser żółty kroimy w kosteczkę i dodajemy do miski. Wrzucamy ugotowane żółtko i posiekane białko. Doprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy do kapeluszy z pieczarek i na papierze do pieczenia zapiekamy w 220’C około 15 minut.
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa
Pieczarki
Pieczarki masala
by Ewelina B • • 0 Comments
Wymyśliłam je na imprezę bo za dużo miałam pieczarek a efekt mnie zaskoczył i gości też.
Składniki:
• pieczarki 40 dkg
• koperek 2 łyżki
• garam masala 1 łyżeczka
• sól do smaku
Sposób przyrządzenia:
Pieczarki po umyciu pokroić w większe kawałki, wrzucić na patelnię dodać koperek i garam marsalę. Lekko doprawić, smażymy około 5-10 minut i podajemy.
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa.
Grzyby
Koszyczki z grzybami leśnymi
by Ewelina B • • 0 Comments
To przepis wynaleziony w necie u Olgi Smile – wypróbowany i na stale już zagości u mnie na stole podczas jesiennych imprez rodzinnych. Składniki: • grzyby leśne usmażone 12 łyżek • chleb tostowy pszenny 1 opakowanie • śmietana 18% 1 mały kubeczek • jajka 2 sztuki • koperek świeży 1 pęczek • sól 1/2 łyżeczki…
Pieczarki
Pieczarki douszne z warzywami
by Paulla • • 0 Comments
Składniki: 40 dag pieczarek 1 cebula 2 pomidory 1 marchewka 4 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku 100 ml białego wytrawnego wina ½ selera 1 liść laurowy kilka gałązek natki pietruszki ½ łyżeczki suszonego tymianku sól pieprz Sposób wykonania: Cebulę, marchewkę oraz seler drobno pokroić po czym wrzucić do rondla z rozgrzanym olejem i obsmażyć, wówczas…