Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Maślaki

Maślaki w śmietanie

Składniki: 1i1/2 kg. maślaków 2 cebule 10 dag. masła sól pieprz 300 ml. śmietany kremówki 1/2 pęczka natki pietruszki Sposób przyrządzenia: Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle. Dodać obrane i pokrojone maślaki. Smażyć ok. 10 minut. Przygotowane maślaki zalać śmietaną. Całość dusić na maleńkim ogniu jeszcze  5 minut. Doprawić do smaku i posypać…

Grzyby duszone (maślaki, koźlaki)

Składniki: • 1 kg maślaków • 1 cebula • 0.5 pietruszki • 1 łyżka masła • sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Grzyby oczyścić, sparzyć wrzącą wodą, odcedzić, pokroić w paski, posolić i dusić na wolnym ogniu, dopóki nie puszczą soku. Cebule i pietruszkę obrać, posiekać, podsmażyć na maśle, dodać do grzybów, popieprzyć i chwilę razem poddusić.…