Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Grzyby z szynką duszone w winie

Składniki:

  • 50 dkg małych grzybów
  • 20 dkg szynki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • sos sojowy i pieprz do smaku
  • oliwa
  • posiekana natka pietruszki

Sposób przyrządzenia:
Grzyby oczyścić, krótko przyciąć trzony. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać cały czosnek, smażyć 3 minuty, czosnek usunąć, dodać pokrojoną w paski szynkę, chwilę smażyć mieszając. Gdy szynka lekko się zrumieni dodać grzyby, smażyć kolejne 5 minut, podlać winem, przyprawić dusić aż grzyby zmiękną, a sos się zredukuje. Podawać posypane posiekaną natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *