Składniki:
- 50 dkg grzybów
- ½ zielonej papryki.
- 3 ząbki czosnku
- 2 cm kawałek imbiru
- 1 oczyszczona z nasion suszona papryczka chili
- 1 łyżeczka posiekanej natki kolendry
- szczypta cynamonu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oliwy
- sól
Sposób przyrządzenia:
Grzyby oczyścić, mniejsze pozostawić w całości, większe pokroić, zalać wrzątkiem, gotować 3 minuty, odcedzić. W miseczce polać grzyby sosem sojowym, odstawić na 15 minut. Czosnek, imbir, pokruszoną papryczkę, natkę kolendry, cynamon utrzeć w moździerzu lub siekać nożem aż do uzyskania jednorodnej pasty. Grzyby obsączyć z nadmiaru sosu sojowego. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pastę przyprawową, paprykę pokrojoną w paski, smażyć mieszając 2 minuty, dodać grzyby, podlać odrobiną wody, dusić mieszając aż woda odparuje. Grzyby są gotowe do podania, możemy je zagęścić podlewając przed końcem duszenia kilkoma łyżkami wody z mąką.