Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pikantne marynowane pieczarki, expresowe

Składniki:

  • 1 kg młodych, małych pieczarek
  • ½ szklanki oliwy
  • ½ szklanki octu balsamicznego
  • 1 pokrojona w kostkę cebula
  • 2 łyżeczki posiekanego czosnku
  • 1 szklanka pokrojonej w cienkie paski czerwonej papryki – alternatywnie
  • suszone zioła wg uznania
  • 1 łyżka sosy Wochester
  • ½ łyżki sosu Tabasco
  • sól, pieprz do smaku
  • płatki chili do smaku

Sposób przyrządzenia:
Grzyby oczyścić, przyciąć trzony. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, smażyć 2 minuty mieszając. Dodać czosnek i zioła, smażyć 1 minutę. Dodać pieczarki i smażyć mieszając 3 minuty, dodać ocet balsamiczny i dusić powoli 15 minut. Schłodzić do temperatury pokojowej. Dodać paprykę, wymieszać, przełożyć do szklanego lub kamionkowego naczynia, przykryć, odstawić w chłodne miejsce. Po minimum 4 godzinach są gotowe do podania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *