Składniki:
- 1 kg młodych, małych pieczarek
- ½ szklanki oliwy
- ½ szklanki octu balsamicznego
- 1 pokrojona w kostkę cebula
- 2 łyżeczki posiekanego czosnku
- 1 szklanka pokrojonej w cienkie paski czerwonej papryki – alternatywnie
- suszone zioła wg uznania
- 1 łyżka sosy Wochester
- ½ łyżki sosu Tabasco
- sól, pieprz do smaku
- płatki chili do smaku
Sposób przyrządzenia:
Grzyby oczyścić, przyciąć trzony. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, smażyć 2 minuty mieszając. Dodać czosnek i zioła, smażyć 1 minutę. Dodać pieczarki i smażyć mieszając 3 minuty, dodać ocet balsamiczny i dusić powoli 15 minut. Schłodzić do temperatury pokojowej. Dodać paprykę, wymieszać, przełożyć do szklanego lub kamionkowego naczynia, przykryć, odstawić w chłodne miejsce. Po minimum 4 godzinach są gotowe do podania.