Składniki:
- 1 kg wątróbki drobiowej
- 2 pokrojone cebule
- 1 szklanka dobrej śmietany
- 4 łyżki masła
- 2 szklanki bulionu drobiowego
- 2 łyżki posiekanego koperku – alternatywnie
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Wątróbkę umyć, dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym, przyprawić solą i pieprzem, dokładnie obtoczyć w mące. Masło rozgrzać w patelni, dodać cebulę, kilka minut smażyć, używając łyżki cedzakowej przełożyć podsmażoną cebulę do rondla. Na pozostałym w patelni tłuszczu obrumienić wątróbkę, przełożyć do rondla z cebulą. Całość podlać w rondlu, podlać bulionem i śmietaną, dusić kilkanaście minut. Skorygować smak sosu solą i pieprzem, ewentualnie dodać koperek, zamieszać i podawać. Jako dodatek podać ryż, smażone ziemniaki itp. oraz ulubioną surówkę.
1 comment for “Wątróbka w śmietanowym sosie”