Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wątróbka w śmietanowym sosie

Składniki:

  • 1 kg wątróbki drobiowej
  • 2 pokrojone cebule
  • 1 szklanka dobrej śmietany
  • 4 łyżki masła
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 2 łyżki posiekanego koperku – alternatywnie
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz


Sposób przyrządzenia:

Wątróbkę umyć, dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym, przyprawić solą i pieprzem, dokładnie obtoczyć w mące. Masło rozgrzać w patelni, dodać cebulę, kilka minut smażyć, używając łyżki cedzakowej przełożyć podsmażoną cebulę do rondla. Na pozostałym w patelni tłuszczu obrumienić wątróbkę, przełożyć do rondla z cebulą. Całość podlać w rondlu, podlać bulionem i śmietaną, dusić kilkanaście minut. Skorygować smak sosu solą i pieprzem, ewentualnie dodać koperek, zamieszać i podawać. Jako dodatek podać ryż, smażone ziemniaki itp. oraz ulubioną surówkę.

1 comment for “Wątróbka w śmietanowym sosie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *