Składniki: 500 g groszku w strączkach sól 60 g masła 6 łyżek śmietany 6 łyżek startego parmezanu Sposób wykonania: Oczyszczony groszek zalać osolonym wrzątkiem i gotować ok. 8 -10 minut. W między czasie gdy groszek będzie prawie gotowy rozpuścić w rondelku masło. Groszek odcedzić, ułożyć na talerzach, polać śmietaną, posypać startym parmezanem i skropić masłem.…
Tag: groszek
Risotto
Risotto z groszkiem
by Małgorzata D • • 0 Comments
Składniki: 1,3 kg groszku 500 ml rosołu wołowego 6 łyżek masła 4 łyżki boczku 1 cebula 500g ryżu 125 ml białego wytrawnego wina 125 g startego parmezanu sól pieprz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania: Wyłuskany groszek zalać osoloną woda i gotować ok. 20-30 minut. Następnie groszek rozetrzeć i przetrzeć aby powstał gładki krem.…
Sojowe
Sałatka sojowa z pieczarkami
by Marzena • • 0 Comments
Składniki: 30 dag. kiełków sojowych 15 dag. pieczarek 10 dag. świeżego groszku 2 pomidory pęczek rzodkiewek cebula ząbek czosnku sok z połowy cytryny kilka liści zielonej sałaty 2 łyżki oleju sałatkowego łyżka sosu sojowego łyżeczka octu winnego sól pieprz Przygotowanie: Kiełki opłukać i osączyć. Pieczarki obrać i gotować minutę w osolonym wrzątku. Odcedzić i pokroić…
Ryż
Ryżanka z zielonym groszkiem
by Małgorzata D • • 0 Comments
Włochy
Tagliatelle z farszem z szynki i groszku
by Olga B • • 0 Comments
Składniki: 2 łyżki gruboziarnistej soli 300g zielonego groszku 60 g masła 1 posiekana cebula 150 g szynki 500g tagliatelle sól pieprz 4 łyżki startego parmezanu Sposób wykonania:Groszek zalać 3 litrami osolonego wrzątku i gotować kilka minut po czym odcedzić i odstawić na bok.Następnie na rozgrzane masło wrzucić posiekaną cebulę i szynkę, trzymać na ogniu ok.…