Składniki:
- 1,3 kg groszku
- 500 ml rosołu wołowego
- 6 łyżek masła
- 4 łyżki boczku
- 1 cebula
- 500g ryżu
- 125 ml białego wytrawnego wina
- 125 g startego parmezanu
- sól
- pieprz
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sposób wykonania:
- Wyłuskany groszek zalać osoloną woda i gotować ok. 20-30 minut.
Następnie groszek rozetrzeć i przetrzeć aby powstał gładki krem.
W między czasie boczek pokroić w kostkę i przesmażyć na rozgrzanym maśle razem z posiekaną cebulą, wówczas dodać ryż i smażyć jeszcze ok. 2 minut po czym wlać wino i rosół.
Całość wymieszać i trzymać na ogniu do momentu aż ryż wchłonie cały płyn.
Przed podaniem posypać parmezanem oraz pietruszką.Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Małgorzata D