Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Risotto z groszkiem

Składniki:

  • 1,3 kg groszku
  • 500 ml rosołu wołowego
  • 6 łyżek masła
  • 4 łyżki boczku
  • 1 cebula
  • 500g ryżu
  • 125 ml białego wytrawnego wina
  • 125 g startego parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób wykonania:

  1. Wyłuskany groszek zalać osoloną woda i gotować ok. 20-30 minut.
    Następnie groszek rozetrzeć i przetrzeć aby powstał gładki krem.
    W między czasie boczek pokroić w kostkę i przesmażyć na rozgrzanym maśle razem z posiekaną cebulą, wówczas dodać ryż i smażyć jeszcze ok. 2 minut po czym wlać wino i rosół.
    Całość wymieszać i trzymać na ogniu do momentu aż ryż wchłonie cały płyn.
    Przed podaniem posypać parmezanem oraz pietruszką.

    Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Małgorzata D

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *