Składniki:
- • 180 g białych orzechów laskowych
• 1 cebula
• 1 główka czosnku
• 1 posiekane chili
• 2 łyżki oliwy
• 300 g brązowego cukru
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• 1 l rosołu warzywnego
• 60 g pieczarek
• sól
• pieprz
Sposób wykonania:
- Orzechy wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i prażyć je ok. 15-20 minut.
W między czasie na rozgrzanej oliwie podsmażyć posiekaną cebulę, czosnek oraz chili po czym dodać ryż i gotować jeszcze ok. 2 minut.
Następnie wlać rosół i sok z cytryny.
Doprawić do smaku sola oraz pieprzem i trzymać na ogniu ok. 10 minut.
Po tym czasie dodać pieczarki i pozostawić na ogniu do momentu aż ryż wchłonie cały płyn.
Przed podaniem posypać orzechami.Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Natalia Sz