Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekane pomidory z ryżem

 

Składniki:

  • 8 pomidorów
  • 150 g ryżu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 5 łyżek oliwy
  • sól
  • 3 łyżki wody

 

Sposób wykonania:

  1. Z pomidorów odciąć czubki i wydrążyć z nich miąższ, który rozdrobnić widelcem.
    Następnie miąższ z pomidorów wymieszać z ryżem, posiekanym czosnkiem oraz 2 łyżkami oliwy.
    Powstałym farszem napełnić pomidory, które przykryć odciętymi wierzchami i ułożyć w naczyniu o podwójnym dnie wypełnionym wodą.
    Skropić je jeszcze resztą oliwy i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i zapiekać ok. 30 minut.

     

    Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Natalia Sz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *