Składniki:
- 30 dag. kiełków sojowych
- 15 dag. pieczarek
- 10 dag. świeżego groszku
- 2 pomidory
- pęczek rzodkiewek
- cebula
- ząbek czosnku
- sok z połowy cytryny
- kilka liści zielonej sałaty
- 2 łyżki oleju sałatkowego
- łyżka sosu sojowego
- łyżeczka octu winnego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Kiełki opłukać i osączyć. Pieczarki obrać i gotować minutę w osolonym wrzątku. Odcedzić i pokroić w plasterki. Skropić sokiem z cytryny. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki. Rzodkiewki pokroić w cienkie krążki. Cebulę pokroić, czosnek rozetrzeć.. Kiełki, groszek ,pieczarki delikatnie wymieszać z zalewą sporządzoną z oleju sałatkowego, sosu sojowego, octu, cebuli i czosnku. Przyprawić solą i pieprzem. Salaterkę wyłożyć liśćmi sałaty, wyłożyć sałatkę i podawać.Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Marzena