Składniki:
- • 4 łyżki białej fasoli ze słoika
• 4 łyżki oliwy z oliwek
• pół łyżeczki ziarenek anyżu
• 3 łyżki octu balsamico
• łyżeczka cukru
• czerwona cebula
• 15 dag. roszponki
• 20 dag. kurek
• sól
• pieprz
Przygotowanie:
Fasolę osączyć. Chwilę podgrzewać z ziarenkami anyżu na 2 łyżkach podgrzanej oliwy. Dodać 2 łyżki octu, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Cebulę pokroić w kostkę i wymieszać z fasolą. Całość wystudzić. Roszponkę i kurki wypłukać i osuszyć. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy , włożyć grzyby i krótko smażyć. Polać łyżką octu, doprawić solą i pieprzem. Roszponkę i fasolę wyłożyć na talerze. Następnie wyłożyć kurki. Podawać od razu.
Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Marzena