Składniki:
- 35 dag. kalafiora
- 5 dag. sera pecorino
- 2 jajka
- 5 łyżek mleka
- łyżka kwaśnej śmietany
- 1/2 łyżki tymianku
- łyżka płatków migdałowych
- pieprz
Przygotowanie:
Kalafiora podzielić na różyczki i obgotować w gorącej wodzie ok. 5 minut. Wyjąć, wywar zostawić. W naczyniu żaroodpornym ułożyć różyczki kalafiora. Roztrzepać jajka w 150 ml. wywaru kalafiorowego, dodać mleko, kwaśną śmietanę i wymieszać z utartym serem. Przyprawić sos tymiankiem i pieprzem. Polać nim kalafior i posypać płatkami migdałów. Wstawić formę do piekarnika i zapiekać 20 minut w temp.200 stopni, aż powierzchnia zapiekanki się zrumieni.Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Marzena