Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka z kalafiora Marzeny

Składniki:

  • 35 dag. kalafiora
  • 5 dag. sera pecorino
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mleka
  • łyżka kwaśnej śmietany
  • 1/2 łyżki tymianku
  • łyżka płatków migdałowych
  • pieprz

    Przygotowanie:
    Kalafiora podzielić na różyczki i obgotować w gorącej wodzie ok. 5 minut. Wyjąć, wywar zostawić. W naczyniu żaroodpornym ułożyć różyczki kalafiora. Roztrzepać jajka w 150 ml. wywaru kalafiorowego, dodać mleko, kwaśną śmietanę i wymieszać z utartym serem. Przyprawić sos tymiankiem i pieprzem. Polać nim kalafior i posypać płatkami migdałów. Wstawić formę do piekarnika i zapiekać 20 minut w temp.200 stopni, aż powierzchnia zapiekanki się zrumieni.

    Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Marzena

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *