Składniki:
- 30 dkg pokrojonego w kostkę tofu
- 1 pokrojona w kostkę cebula
- 1 łyżeczka drobno posiekanego czosnku
- 1 łyżeczka tartego imbiru
- 2 łyżeczki keczupu
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- mielone chili do smaku
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy
Sposób przyrządzenia:
Na dużej patelni rozgrzać oliwę, obrumienić na niej kostki tofu. Dodać czosnek i imbir, chwilkę smażyć mieszając, dodać cebulę, a gdy ta się zeszkli dodać przyprawy. Delikatnie wymieszać. Całość podlać wodą lub wywarem z warzyw, chwilę powoli gotować. Mąkę kukurydzianą wymieszać z zimnym wywarem lub wodą i dodać na patelnię. Powoli gotować aż sos zgęstnieje. Dosmaczać przyprawami i podawać, dodatek zieleniny wskazany.
Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Iwona Podgórna