Składniki:
- 50 g masła
- 3 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 20 dag szynki
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- 350 g łuskanego zielonego groszku
- 1 l gorącego rosołu wołowego
- 250 g ryżu
- sól
- pieprz
- 6 łyżek startego parmezanu
Sposób wykonania:
- Do połowy rozgrzanego masła wlać oliwę i zeszklić na nim posiekaną cebulę po czym dodać posiekany czosnek oraz pietruszkę i trzymać na ogniu jeszcze ok. 2- 3 minut.
Następnie wsypać groszek, pokrojoną szynkę i dodać kilka łyżek rosołu.
Całość wymieszać i pozostawić na ogniu pod przykryciem ok. 8-10 minut.
Po tym czasie wlać pozostały rosół oraz wsypać ryż.
Gotować jeszcze ok. 13-15 minut.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i dodać jeszcze resztę masła i podgotować jeszcze 2-3 minuty.
Przed podaniem posypać parmezanem.Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Małgorzata D