Składniki:
- 4-5 karczochów
- 1 cytryna
- 1 cebula
- 4 łyżki oliwy
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 anchois
- 150 g grochu
- 4 łyżki wody
- 450 g ryżu
- 4 łyżki gorącej wody
- 60 g parmezanu
- sól
- pieprz
Składniki: 40 dag grochu 1 cebula 10 dag wędzonego boczku 5 dag suszonych grzybów pieprz 1 ząbek czosnku 2 łyżki śmietany 30 dag ziemniaki 3 jajka bułka tarta 1 łyżka oleju tłuszcz Sposób wykonania: Groch oraz grzyby zalać wodą w oddzielnych naczyniach i odstawić na noc. Następnego dnia ugotować w wodach w których się moczyły.…
Składniki:1,5 szklanki łuszczonego grochu3,35 szklanki mleka1,5 szklanki cukru1 szklanka masła1 szklanka orzechów nerkowca1 jajkoszczypta kardamonu mielonegoszczypta tartej gałki muszkatołowej Sposób przyrządzenia:Groch namoczyć na noc w wodzie. Odcedzić. W rondlu doprowadzić do wrzenia mleko, dodać groch i powoli gotować aż groch będzie miękki. Dodać cukier i masło, wymieszać.Na patelni rozgrzać łyżeczkę masła, dodać orzechy, lekko zrumienić.…