Składniki: • 70 dag marchwi • 25 dag ziemniaków • kości schabowe • 10 dag grochu lub fasoli • sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Oczyszczoną marchew ugotować na kościach schabowych razem z moczonym uprzednio w wodzie grochem lub fasolą. Gdy fasola jest miękka, dodajemy ziemniaki i gotujemy do miękkości. Całość przecieramy przez sito, usuwając…
Tag: groch
Grochówka
Grochówka z ogonem
by Pudzio • • 0 Comments
Składniki:
• 30 dag ogona wieprzowego
• 1,5 szklanki mielonego suszonego grochu
• 2 łyżki margaryny lub smalcu
• 3 łyżki mąki
• 2 l wody
• cebula
• 4 suszone grzyby
• ząbek czosnku
• ogórek kwaszony
• pęczek włoszczyzny
• 2 – 3 łyżki wypieczonej kaszy jaglanej lub grzanek z chleba (1 szklanka)
• pieprz
• sól
Przekąski
Utopenec -czeska zakąska do piwa lub wódki
by Mudzia • • 0 Comments
Składniki: • 25 dag parówek • 2 cebule • 1 marchew • liść laurowy • ziele angielskie • sól • cukier • pieprz • ocet • woda • 1 litr wody Sposób przyrządzenia: Parówki obrać i pokroić w duże plastry ( na skos). Cebulę i marchew obrać, pokroić w plastry. Do wody wrzucić cebulę, marchew,…
Dodatki
Kapusta z grochem
by Małgorzata • • 2 komentarze
Składniki: 1 kg kapusty kiszonej , 2 szklanki grochu, dwie cebule, kawałek boczku lub słoniny, 2 łyżki mąki, kminek ,sól ,pieprz. Sposób przyrządzenia : Groch namoczyć na przynajmniej 4 godziny i ugotować w tej samej wodzie .Kapustę odcisnąć, pokroić, ugotowac do miekkości z kminkiem i połaczyc z grochem .Boczek lub słoninę pokroic , usmażyc .…
Przekąski
Puree z grochu z parówkami
by Mudzia • • 0 Comments
Składniki: • 40 dag grochu • 2 ugotowane ziemniaki • 1/2 szklanki mleka • sól • pieprz • majeranek • 1 cebula • 6 dag tłuszczu • 4-5 parówek Sposób przyrządzenia: Namoczony groch ugotować. Miękki odcedzić i odparować, przetrzeć przez sito. Ziemniaki ugotować, a potem utrzeć z mlekiem. Dodać przetarty groch, wymieszać i przyprawić solą…