Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Utopenec -czeska zakąska do piwa lub wódki

Składniki:


• 25 dag parówek
• 2 cebule
• 1 marchew
• liść laurowy
• ziele angielskie
• sól
• cukier
• pieprz
• ocet
• woda
• 1 litr wody

Sposób przyrządzenia:
Parówki obrać i pokroić w duże plastry ( na skos). Cebulę i marchew obrać, pokroić w plastry. Do wody wrzucić cebulę, marchew, przyprawy i zagotować. Dodać octu wg uznania ( im więcej tym zakąska bardziej ostra). Plastry parówek układać w słojach razem z marchewką i cebulą, zalać wodą z octem. Odstawić do lodówki. Dobre po kilku dniach.
* Sama robiłam tylko z parówek, dalam przepis znajomym i mówili ,że próbowali serdelki i mortadelę w taki sposób przyrządzoną. Zazwyczaj wykorzystuję parówki, które kupiłam i okazaly się, że mi nie smakują.

Przepis została nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez (mudzia)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *