Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z orzechami i migdałami

Składniki:

• 3 pomarańcze
• 1/2 kg selera
• sok z jednej pomarańczy
• sok 3/4 cytryny
• 12-16 dag orzechów włoskich
• 4-6 dag płatków migdałowych
• 10 dag oliwek zielonych nadziewanych papryką
• 1 łodyga selera naciowego pokrojona
• sól
• pieprz
• cukier

Sposób przyrządzenia:
Obranego selera ugotować w lekko osolonej wodzie, wyjąc zanim zmięknie. Orzechy uprażyć na suchej patelni (około 5-7 minut – co pewien czas potrząsać patelnią). Gdy ostygną posiekać. Selera pokroić w paseczki i skropić sokiem z cytryny. Pomarańcze pokroić w kosteczkę. Zmieszać razem: seler naciowy i zwykły, pomarańcze, orzechy migdały i oliwki. Wlać sok pomarańczowy i resztę soku cytrynowego. Wymieszać, doprawić solą, pieprzem i cukrem.

Przepis została nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez (mudzia)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *