Składniki:
• 1/2 kg schabu
• 10 małych cebul
• szczypta tymianku
• szczypta estragonu
• szczypta bazylii
• szczypta szałwi
• smalec
• sól
• pieprz
Sposób przyrządzenia:
Mięso, bez kości włożyć do garnka z gotującą się lekko wodą (z dodatkiem soli i ziół). Gotować przez 10 minut na wolnym ogniu (pod przykryciem). Zdjąć z gazu i pozostawić w tym samym wywarze do przestygnięcia. Zimny schab wyjąć z garnka , osączyć. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Obrumienić z każdej strony na smalcu. Przełożyć razem z tłuszczem do blaszki, obłożyć cebulami (obranymi i przepołowionymi cebulkami). Piec około 15 -20 minut, i co pewien czas polewać wytworzonym sosem. Jeść na gorącą lub na zimno.
Przepis została nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez (mudzia)