Składniki:
1,5 szklanki łuszczonego grochu
3,35 szklanki mleka
1,5 szklanki cukru
1 szklanka masła
1 szklanka orzechów nerkowca
1 jajko
szczypta kardamonu mielonego
szczypta tartej gałki muszkatołowej
Sposób przyrządzenia:
Groch namoczyć na noc w wodzie. Odcedzić. W rondlu doprowadzić do wrzenia mleko, dodać groch i powoli gotować aż groch będzie miękki. Dodać cukier i masło, wymieszać.
Na patelni rozgrzać łyżeczkę masła, dodać orzechy, lekko zrumienić. Tak przygotowane orzechy dodać do grochu, schłodzić lekko masę. Jajko dokładnie ubić, dodać do masy, dodać przyprawy, wymieszać. Odpowiednio dużą blaszkę do pieczenia wysmarować masłem, wlać masę grochowo orzechową. Piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni C przez około 2,5 godziny.