Składniki:
- 4-5 karczochów
- 1 cytryna
- 1 cebula
- 4 łyżki oliwy
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 anchois
- 150 g grochu
- 4 łyżki wody
- 450 g ryżu
- 4 łyżki gorącej wody
- 60 g parmezanu
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Z karczochów odciąć 1/3 liści, które skropić sokiem z cytryny po czym pokroić wzdłuż.
Następnie na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę po czym dodać o nich anchois, czosnek, karczochy oraz groch.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem i dolać wody.
Trzymać na ogniu pod przykryciem do momentu, aż woda wyparuje wówczas dodać ryż, nadal gotować ok. 2 minut po czym wlać gorącą wodą.
Pozostawić na ogniu do momentu, aż ryż wchłonie cały płyn.Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Monikę