Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Risotto z karczochami

 

Składniki:

  • 8 karczochów
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 450 g ryżu
  • 750 ml rosołu wołowego
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • sól
  • pieprz

 

Sposób wykonania:

  1. Z karczochów oderwać liście które skropić sokiem z  cytryny po czym pokroić je na kawałki..
    Następnie na rozgrzanym maśle przesmażyć cebule i wrzucić do niej karczochy, trzymać na ogniu ok. 5 minut.
    Następnie dodać ryz oraz rosół.
    Całość wymieszać i pozostawić na ogniu do momentu, aż ryż wchłonie cały płyn.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Przed podaniem posypać posiekaną pietruszką oraz parmezanem.

     

    Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Olga

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *