Składniki:
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona papryka
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- 2 łyżki oliwy
- 6 pomidorów
- 1 łyżka octu
- ½ łyżki cukru
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Na rozgrzanej oliwie przesmażyć posiekaną cebulę, paprykę, czosnek oraz bazylię.
Doprawić do smaku solą.
W między czasie sparzone pomidory obrać ze skórki i pokrój na małe cząstki, które wrzucić do sosu.
Następnie dodać ocet oraz cukier, wymieszać i zdjąć z ognia.
Jajka obrać wyjąć z żółtka i dodać do sosu.
Powstałą pasta napełnić jajka i wstawić do lodówki na 30 minut.Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Anna C