Składniki:
- 280 g ryżu
- 100 g sera brie
- 800 g szparagów
- 2 cebule
- 150 g śmietany
- kostka rosołowa
- 50 g masła
- 1 lampka białego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka zielonej pietruszki
- sól i pieprz
Składniki: 8 dużych ziemniaków w łupinach 3 opakowania sera brie 125 g 8 plastrów bekonu lub boczku pęczek młodej cebulki ze szczypiorkiem pieprz rozmaryn Przygotowanie: Umyte ziemniaki w łupinach zawinąć w folię aluminiową. Piec w piecu w temperaturze 180°C przez około 45 min. Wyjąć z folii, ostudzić, przekroić na pół i delikatnie wydrążyć. Drobno pokrojoną…
Składniki: 1,1 kg ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę 5 cebulek pokrojonych w plasterki (talarki) 55 g szynki pokrojonej w kostkę 1 łyżka oliwy 1 ubite jajko 2 łyżki zielonej pietruszki 115 g sera brie pokrojonego w kostkę 1 mały słoik gotowego sosu pesto szczypta mąki sól i pieprz oliwa do smażenia Przygotowanie: Ugotować ziemniaki…
Pochodzenie: Ile-de-France Rodzina serów: Sery miękkie Rodzaj mleka: mleko krowie Smak: kremowy smak z posmakiem grzybów i orzechów Zawartość tłuszczu: 50% Pora roku: cały rok Opis: Metoda produkcji tego sera przypomina wytwarzanie sera Camembert. Z tego też powodu uznaje się brie za ojca Camembert, którego początki sięgają XVIII wieku. Ser ten jest wytwarzany w kształcie…
Pochodzenie: Szampania – Ardeny Rodzina serów: Sery miękkie Rodzaj mleka: mleko krowie Smak: wyrazisty , mocny smak; aromat wędzonego boczku Zawartość tłuszczu: 50% Pora roku: od czerwca do listopada Opis: Jest to ser tradycyjny, farmerski i spółdzielczy wytwarzany głównie na wyżynie Langres w Szampanii. Został wprowadzony prawdopodobnie przez wędrownych mnichów w okresie średniowiecza. Ma niezwykły…