Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Risotto ze szparagami i serem brie

 

Składniki:

 

  • 280 g ryżu
  • 100 g sera brie
  • 800 g szparagów
  • 2 cebule
  • 150 g śmietany
  • kostka rosołowa
  • 50 g masła
  • 1 lampka białego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka zielonej pietruszki
  • sól i pieprz

Przygotowanie:
Przygotować rosół z jednej kostki rosołowej. Obrać i posiekać cebulę. W rondlu rozpuścić masło i zeszklić cebulę. Dodać ryż i mieszać przez 2 minuty. Dolać wino i mieszając doprowadzić do jego odparowania. Dodać rosół i gotować. W osobnym garnku ugotować szparagi w osolonej wodzie. Odcedzić je i wyłożyć na talerz. Pokroić ser brie w kostkę, rozgnieść go i wymieszać w miseczce ze śmietaną. Kiedy z risotto odparuje woda, dodać pokrojone szparagi oraz łyżkę masła. Dodać masę serową i wymieszać. Podawać gorące. Dla ozdoby można wyłożyć pozostałe szparagi na oddzielny talerz.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *