Składniki:
- 280 g ryżu
- 100 g sera brie
- 800 g szparagów
- 2 cebule
- 150 g śmietany
- kostka rosołowa
- 50 g masła
- 1 lampka białego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka zielonej pietruszki
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Przygotować rosół z jednej kostki rosołowej. Obrać i posiekać cebulę. W rondlu rozpuścić masło i zeszklić cebulę. Dodać ryż i mieszać przez 2 minuty. Dolać wino i mieszając doprowadzić do jego odparowania. Dodać rosół i gotować. W osobnym garnku ugotować szparagi w osolonej wodzie. Odcedzić je i wyłożyć na talerz. Pokroić ser brie w kostkę, rozgnieść go i wymieszać w miseczce ze śmietaną. Kiedy z risotto odparuje woda, dodać pokrojone szparagi oraz łyżkę masła. Dodać masę serową i wymieszać. Podawać gorące. Dla ozdoby można wyłożyć pozostałe szparagi na oddzielny talerz.