Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ser Langres A.O.C

Pochodzenie: Szampania – Ardeny
Rodzina serów: Sery miękkie
Rodzaj mleka: mleko krowie
Smak: wyrazisty , mocny smak; aromat wędzonego boczku
Zawartość  tłuszczu: 50%
Pora roku: od czerwca do listopada
Opis:
Jest to ser tradycyjny, farmerski i spółdzielczy wytwarzany głównie na wyżynie Langres w Szampanii. Został wprowadzony prawdopodobnie przez wędrownych mnichów w okresie średniowiecza. Ma niezwykły kształt stożka lub walca z wklęśnięciem u góry. Biały lub jasnobeżowy miąższ jest bardziej miękki ku środkowi. Jego gładka, pielęgnowana na maż skórka o delikatnej konsystencji jest ceglastoczerwona lub jasnobrązowa. Skórka jasnego koloru powstaje na skutek ciągłego masowania – na powierzchni tworzą się pomarańczowe bakterie. Niekiedy do sera wlewa się alkohol, który stopniowo wsiąka nadając specyficzny smak. Dojrzewanie trwa zwykle od 5-6 tygodni
.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *