Pochodzenie: Szampania – Ardeny Rodzina serów: Sery miękkie Rodzaj mleka: mleko krowie Smak: wyrazisty , mocny smak; aromat wędzonego boczku Zawartość tłuszczu: 50% Pora roku: od czerwca do listopada Opis: Jest to ser tradycyjny, farmerski i spółdzielczy wytwarzany głównie na wyżynie Langres w Szampanii. Został wprowadzony prawdopodobnie przez wędrownych mnichów w okresie średniowiecza. Ma niezwykły…
Tag: twarde
Sery
Ser Chaource A.O.C.
by Redakcja • • 0 Comments
Pochodzenie: Szampania – Ardeny Rodzina serów: Sery miękkie Rodzaj mleka: mleko krowie Smak: młody ser jest kremowy, delikatny, rozpływa się w ustach; skórka dojrzałego ma nieco gorzki smak z grzybowym posmakiem, a miąższ jest maślany, dość pikantny, owocowy Zawartość tłuszczu: 45% Pora roku: cały rok, najlepszy latem i na jesieni Opis: Regionem produkcji tego sera…