Pochodzenie: Szampania – Ardeny Rodzina serów: Sery miękkie Rodzaj mleka: mleko krowie Smak: młody ser jest kremowy, delikatny, rozpływa się w ustach; skórka dojrzałego ma nieco gorzki smak z grzybowym posmakiem, a miąższ jest maślany, dość pikantny, owocowy Zawartość tłuszczu: 45% Pora roku: cały rok, najlepszy latem i na jesieni Opis: Regionem produkcji tego sera…
Tag: francuskie
Porady i Ciekawostki
Tajemnice francuskich serów
by Redakcja • • 0 Comments
Sery
Ser Pont l’Évęque A.O.C
by Redakcja • • 0 Comments
Pochodzenie: Normandia Rodzina serów: Sery miękkie Rodzaj mleka: mleko krowie Smak: lekko pikantny, z mocnym posmakiem ziół Zawartość tłuszczu: 45% Pora roku: cały rok Opis: Ten ser z obmywaną skórką jest prawdopodobnie najstarszym wytwarzanym serem normandzkim. Wytwarza się go od XII w. Na przestrzeni wieków nosił różne nazwy. W średniowieczu nazywano go Angelon, w XIII…
Sery
Ser Neufchâtel A.O.C.
by Redakcja • • 0 Comments
Pochodzenie: Normandia Rodzina serów: Sery miękkie Rodzaj mleka: mleko krowie Smak: wyraźny pleśniowy zapach, w smaku dość ostry i słony Zawartość tłuszczu: minimum 45% Pora roku: od sierpnia do listopada Opis: Pochodzi z miasta Neufchâtel na północy Normandii. Prawdopodobnie początki jego produkcji sięgają roku 1035, kiedy Hugo I z Gournay, miasta w pobliżu Neufchâtel, podarował…
Sery
Ser Livarot A.O.C.
by Redakcja • • 0 Comments
Pochodzenie: Normandia Rodzina serów: Sery miękkie Rodzaj mleka: mleko krowie Smak: ma ostry smak podobny do kruchego mięsa, lekko kwaskowaty Zawartość tłuszczu: minimum 40% Pora roku: późną wiosną, jesienią, zimą Opis: Dawniej był wyrabiany przez mnichów, obecnie częściej produkuje się go w mleczarniach. W XIX wieku nazywano go "mięsem biedaków", gdyż w tamtym okresie był…