Składniki:
- 1,1 kg ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
- 5 cebulek pokrojonych w plasterki (talarki)
- 55 g szynki pokrojonej w kostkę
- 1 łyżka oliwy
- 1 ubite jajko
- 2 łyżki zielonej pietruszki
- 115 g sera brie pokrojonego w kostkę
- 1 mały słoik gotowego sosu pesto
- szczypta mąki
- sól i pieprz
- oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie. Odcedzić i rozgniatać za pomocą tłuczka aż do uzyskania jednolitej masy. Umieścić ją w dużej misce na kilka minut tak by ostygła. Na rozgrzanej oliwie smażyć cebulę i szynkę przez 5 do 10 minut. Zdjąć z ognia. Po kilku minutach dodać masę ziemniaczaną. Wymieszać. Dodać ubite jajko, pietruszkę oraz kostki sera brie. Tak uzyskaną masę podzielić na 8 równych porcji i uformować z nich krążki. Obtoczyć w mące i obsmażyć na rozgrzanej oliwie aż osiągną złoty kolor. Następnie przełożyć usmażone krążki do foremki i piec w temperaturze