Pochodzenie: Bretania Rodzina serów: Sery półtwarde Rodzaj mleka: mleko krowie Smak: łączy w sobie słodycz oraz delikatny smak soli Zawartość tłuszczu: minimum 40% Pora roku: cały rok Opis: Jest to jeden z wielu serów wzorowanych na serze Port du Salut. Kiedyś wyrabiany był wyłącznie w klasztorach, teraz produkują ser prywatne firmy w Bretanii. Saint paulin…
Tag: francuskie
Sery
Ser Coulommiers A.O.C.
by Redakcja • • 0 Comments
Pochodzenie: Ile-de-France Rodzina serów: Sery miękkie Rodzaj mleka: mleko krowie Smak: wewnętrzna niedojrzała część ma kwaskowatośc świeżego sera, otoczona jest bladożółtym, rozpływającym się w ustach miąższem o słodkim smaku Zawartość tłuszczu: minimum 40% Pora roku: koniec lata (fermier), cały rok (pasteryzowany) Opis: Coulommiers należy do rodziny serów brie. Produkowany w kształcie małego, aczkolwiek grubego tortu.…
Sery
Ser Brie de Melun A.O.C.
by Redakcja • • 0 Comments
Pochodzenie: Ile-de-France Rodzina serów: Sery miękkie Rodzaj mleka: mleko krowie Smak: słodki i owocowy w smaku, ostrzejszy i bardziej słony niż brie de meaux Zawartość tłuszczu: 45% Pora roku: lato, jesień, zima Opis: Ser ten znany jest jako "młodszy brat" brie de meaux. Produkowany w miejscowości Melun w okolicach Paryża. W smaku jest bardziej wyrazisty…
Sery
Ser Brie de Meaux A.O.C.
by Redakcja • • 0 Comments
Pochodzenie: Ile-de-France Rodzina serów: Sery miękkie Rodzaj mleka: mleko krowie Smak: orzechowo-ziołowy w smaku, lekko kwaskowaty Zawartość tłuszczu: 45% Pora roku: lato, jesień, zima Opis: Ser tradycyjny, farmerski z porostem białej pleśni. Ser ten jest bardzo ceniony wśród serów miękkich z porostem białej pleśni. Pierwsze wzmianki o nim pochodzą z 774 roku n.e., kiedy zachwycał…
Grzyby
Naleśniki z grzybami i serem brie
by Redakcja • • 0 Comments
Składniki: Nadzienie: 50 dkg grzybów (mogą być pieczarki) 125 g sera brie 1 duża cebula 1 łyżka masła 125 g śmietany płaska łyżka mąki sól, pieprz Ciasto: 1 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 1 jajko 1 1/2 szklanki mąki 2 łyżki oliwy masło do smażenia sól Przygotowanie: Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem.…