Pochodzenie: Centre Rodzina serów: Sery kozie Rodzaj mleka: mleko kozie Smak: lekko kwaskowaty, wyczuwalny jest jego słony smak, a następnie słodki Zawartość tłuszczu: minimum 45% Pora roku: od kwietnia do października Opis: Nazwa sera pochodzi od wioski, w której go wytwarzano. Ten ser nazywany jest piramidą lub Wieżą Eiffla z powodu stożkowego kształtu. Bogactwo smaku,…
Tag: francuskie
Przekąski
Papryki nadziewane serem kozim
by Redakcja • • 0 Comments
Składniki: 4 czerwone papryki 5 ml oliwy 150 g małych koktajlowych pomidorów 25 g czarnych oliwek garść świeżej bazylii 200 g sera koziego dojrzewającego Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do 200°C. Przekroić paprykę równo na pół nie usuwając łodygi. Tak powstałe połówki wypełnić pomidorami, oliwkami i listkami bazylii. Na wierzch kładziemy pokrojony w grubą kostkę ser kozi…
Przekąski
Kozi serek crottin na sałacie
by Redakcja • • 0 Comments
Składniki: 250 g sałaty polnej / lub karbowanej/ 4 plastry bułki 4 świeże kozie serki crottin 40 g masła 3 łyżki oliwy 1 łyżka octu 1/2 łyżki musztardy sól, pieprz Przygotowanie: Wybrać liście sałaty, umyć i odsączyć z wody. Kromki bułki opiec na patelni na maśle i wstawić na 5-6 minut do bardzo nagrzanego piekarnika.…
Sery
Ser Crottin de Chavignol A.O.C
by Redakcja • • 0 Comments
Pochodzenie: Centre Rodzina serów: Sery kozie Rodzaj mleka: mleko kozie Smak: jest troszeczkę słony, lekko kwaśny i słodki, o zapachu mleka koziego Zawartość tłuszczu: 45% Pora roku: cały rok, w wersji fermier od wiosny do jesieni Opis: Jest to tradycyjny, farmerski ser. Wytwarza się go w Dolinie Loary w miejscowości Chavignol. Młody ser ma prawie…
Sery
Ser Munster A.O.C.
by Redakcja • • 0 Comments
Pochodzenie: Alzacja Rodzina serów: Sery miękkie Rodzaj mleka: mleko krowie Smak: jednocześnie delikatny, słodkawy i pikantny Zawartość tłuszczu: minimum 45% Pora roku: cały rok , wersja fermier od lata do zimy Opis: Jak większość francuskich serów Munster został wynaleziony przez mnichów. W 660 roku benedyktyni założyli w Alzacji opactwo, które w krótkim czasie rozwinęło się…