Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ser Munster A.O.C.

Pochodzenie: Alzacja
Rodzina serów: Sery miękkie
Rodzaj mleka: mleko krowie
Smak: jednocześnie delikatny, słodkawy i pikantny
Zawartość tłuszczu: minimum 45%
Pora roku: cały rok , wersja fermier od lata do zimy
Opis:
Jak większość francuskich serów Munster został wynaleziony przez mnichów. W 660 roku benedyktyni założyli w Alzacji opactwo, które w krótkim czasie rozwinęło się w małe miasteczko. Miastu nadano nazwę Munster, co nawiązywało do łacińskiego Monasterium, które oznacza klasztor. Wyjątkowy charakter ser zawdzięcza czystym pastwiskom Alzacji i krowom rasy vosgiennes, słynącej z wysokobiałkowego mleka. Ser ten spotyka się pod różnymi nazwami i produkuje zarówno w Alzacji jak i Lotaryngii. W Alzacji ser nazywa się Munster, a w Lotaryngii Géromé. W procesie produkcji przez okres 2-3 miesięcy ser jest stale nacierany solanką. Skórka uzyskuje dzięki temu bogaty kolor i wzmacnia się aromat. Główną cechą sera jest gryzący zapach. Miękki, gładki, kruchy miąższ ma konsystencję roztapiającej się czekolady.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *