Ser Brie de Meaux A.O.C.
Pochodzenie: Ile-de-France
Rodzina serów: Sery miękkie
Rodzaj mleka: mleko krowie
Smak: orzechowo-ziołowy w smaku, lekko kwaskowaty
Zawartość tłuszczu: 45%
Pora roku: lato, jesień, zima
Opis:
Ser tradycyjny, farmerski z porostem białej pleśni. Ser ten jest bardzo ceniony wśród serów miękkich z porostem białej pleśni. Pierwsze wzmianki o nim pochodzą z 774 roku n.e., kiedy zachwycał się nim Karol Wielki. W 1980 roku ser ten otrzymał certyfikat AOC, zgodnie z którym może być wytwarzany tylko w rejonie Paryża. Ser ma miękki, jednolity, kremowy miąższ koloru słomkowego. Skórka z cienką, białą pleśnią z czerwonymi plamkami lub liniami. Widoczne są na niej ślady słomianej podkładki, na której dojrzewa. Dojrzewanie trwa zwykle osiem tygodni. Średnica 36-37 cm, wysokość 3-3,6 cm. Waga 2,5-3 kg.