Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ser Coulommiers A.O.C.

Pochodzenie: Ile-de-France
Rodzina serów: Sery miękkie
Rodzaj mleka: mleko krowie
Smak: wewnętrzna niedojrzała część ma kwaskowatośc świeżego sera, otoczona jest bladożółtym, rozpływającym się w ustach miąższem o słodkim smaku
Zawartość tłuszczu: minimum 40%
Pora roku: koniec lata (fermier), cały rok (pasteryzowany)
Opis:
Coulommiers należy do rodziny serów brie. Produkowany w kształcie małego, aczkolwiek grubego tortu. Jest mniejszy od brie i szybciej dojrzewa. Skórka pokryta jest cienką białą pleśnią, z kilkoma czerwonymi plamkami. Dojrzewanie trwa osiem tygodni w przypadku serów z surowego mleka i co najmniej cztery tygodnie z mleka pasteryzowanego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *