Składniki: 800 g żółtej fasolki szparagowej 4 szalotki 200 ml gęstej śmietany 2 żółtka 2 łyżki masła pęczek natki pietruszki pęczek szczypiorku kilka listków rozmarynu sok z ½ cytryny gałka muszkatołowa sól pieprz Sposób wykonania: Z fasolki obciąć końcówki po czym zalać osoloną wodą i gotować do miękkości. W między czasie szalotki posiekać i zeszklić…
Tag: fasolka
Fasolka szparagowa
Fasolka szparagowa w sosie musztardowym
by Zbyszek • • 0 Comments
Składniki: • 3 żółtka • 1 łyżka francuskiej musztardy • 2 łyżeczka masła • ¼ szkl. śmietany • 2 łyżeczki octu winnego • 500 g zielonej fasolki szparagowej Sposób wykonania: Fasolkę zalać wodą i gotować do miękkości. W między czasie żółtka ucierać nad parą z dodatkiem musztardy i masła aby powstała gładka puszysta masa po…
Sałatki
Sałatka z fasolki na ciepło
by Podkomorza • • 0 Comments
Składniki: 50 dag młodej białej fasoli 2 papryczki chili 1 pęczek dymki kilka czarnych oliwek 3 łyżki octu winnego kilka gałązek świeżego oregano kilka gałązek natki pietruszki 4 łyżki oliwy sól pieprz Sposób wykonania: Fasolkę gotować w wodzie do miękkości. W między czasie oliwę wymieszać z octem winnym oraz solą i pieprzem. Następnie fasolkę odsączyć…
Zapiekanki
Zapiekanka z łososia z warzywami
by Podkomorza • • 0 Comments
Składniki: 0,5 kg ziemniaków 1 średnia marchewka 150 g fasolki szparagowej 3 dzwonka z łososia sól pieprz odrobina tymianku Sposób wykonania: Ziemniaki obrać i ugotować. W między czasie marchewkę obrać i pokroić razem z fasolką na małe kawałki po czym wrzucić na patelnie z rozgrzanym olejem trzymać na ogniu ok. 30 s. Następnie łososia obsmażyć…
Cielęcina
Cielęina cioci Krysi
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki: • ½ szkl. mąki • 1 kg. cielęciny • 2 łyżki masła • 2 marchewki • 30 dag. fasolki szparagowej z puszki • 3 łyżki sosu sojowego • 2 szkl. bulionu wołowego • sól • pieprz Sposób wykonania: Cielęcinę pokroić w paseczki, które oprószyć mąką po czym usmażyć na rozgrzanym tłuszczu, wówczas przełożyć mięso…