Składniki: 8 plastrów szynki parmeńskiej 2 kule sera mozzarella 5 dkg obranych ze skórki migdałów 2 brzoskwinie zielona sałata 8 pomidorków koktajlowych pokrojonych na połowę oliwa z oliwek sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Brzoskwinie obrać ze skóry, przekroić na połówki, usunąć pestki. Sałatę podrzeć na strzępki (w przypadku użycia sałaty o dużych liściach) wymieszać z odrobiną…
Tag: dania
Warzywa
Taca warzyw z dipem
by Izunia • • 1 Comment
Makarony
Makaron penny ze szparagami
by Izunia • • 1 Comment
Składniki: 50 dkg makaronu penny 25 dkg świerzych szparagów 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka soku z cytryny suszona pokruszona papryka 3 łyżki mąki kukurydzianej 20 dkg oliwek bez pestek 2 łyżki oliwy z oliwek Sposób przyrządzenia: Szparagi dokładnie umyć, osuszyć, odciąć zdrewniałe dolne części łodyg. Resztę pociąć w 2,5 cm kawałki,…
Surówki
Surówka grecka z białej kapusty
by Izunia • • 0 Comments
Składniki: biała kapusta marchewka sok z cytryny lub ocet winny oliwa z oliwek sól, biały pieprz, cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Kapustę umyć, osuszyć, drobno posiekać. Marchew obrać, utrzeć na tarce. Kapustę wymieszać z marchewką, przyprawić do smaku, polać sokiem z cytryny i oliwą, dokładnie wymieszać. Udekorować oliwkami.
Sałatki na zimię
Sałatka z białej kapusty kiszona
by Maria • • 0 Comments
Składniki: biała kapusta sól, pieprz marchewka papryczki ostre nasiona fenkułu włoskiego Sposób przyrządzenia: Przygotować wszystkie składniki sałatki.Obraną marchewkę zetrzeć na tarce w taki sposób aby powstały długie słomki. Kapustę podzielić na ćwiartki, usunąć głąb, każdą część przekroić na połowę. W wyparzonym dużym słoju układać warstwami wszystkie składniki sałatki. Ubijać tłuczkiem do ziemniaków tak aby usunąć…