Składniki:
- biała kapusta
- sól, pieprz
- marchewka
- papryczki ostre
- nasiona fenkułu włoskiego
Sposób przyrządzenia:
Przygotować wszystkie składniki sałatki.Obraną marchewkę zetrzeć na tarce w taki sposób aby powstały długie słomki.
Kapustę podzielić na ćwiartki, usunąć głąb, każdą część przekroić na połowę.
W wyparzonym dużym słoju układać warstwami wszystkie składniki sałatki.
Ubijać tłuczkiem do ziemniaków tak aby usunąć maksymalnie dużo powietrza z kolejnych warstw.
Układać kolejne warstwy aż słój będzie pełen.Nie zapominać o ugniataniu składników.
W garnku doprowadzić do wrzenia
Ostrożnie przelać wodę do słoja.Tak przygotowaną sałatkę przez 48 godzin przetrzymujemy w temperaturze pokojowej.
Szczelnie zamknąć słój, przechowywać w chłodnym miejscu.