Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z białej kapusty kiszona

Składniki:

    • biała kapusta
    • sól, pieprz
    • marchewka
    • papryczki ostre
    • nasiona fenkułu włoskiego


    Sposób przyrządzenia:
    Przygotować wszystkie składniki sałatki.Obraną marchewkę zetrzeć na tarce w taki sposób aby powstały długie słomki.

    Kapustę podzielić na ćwiartki, usunąć głąb, każdą część przekroić na połowę.

    W wyparzonym dużym słoju układać warstwami wszystkie składniki sałatki.

    Ubijać tłuczkiem do ziemniaków tak aby usunąć maksymalnie dużo powietrza z kolejnych warstw.

    Układać kolejne warstwy aż słój będzie pełen.Nie zapominać o ugniataniu składników.

    W garnku doprowadzić do wrzenia 3 litry wody. Dodać około 2,5 łyżki soli.

    Ostrożnie przelać wodę do słoja.Tak przygotowaną sałatkę przez 48 godzin przetrzymujemy w temperaturze pokojowej.

    Szczelnie zamknąć słój, przechowywać w chłodnym miejscu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *