Składniki:
- 125 g żytniej razowej mąki
- skórka z połówki kromki chleba razowego
Składniki: biała kapusta sól, pieprz marchewka papryczki ostre nasiona fenkułu włoskiego Sposób przyrządzenia: Przygotować wszystkie składniki sałatki.Obraną marchewkę zetrzeć na tarce w taki sposób aby powstały długie słomki. Kapustę podzielić na ćwiartki, usunąć głąb, każdą część przekroić na połowę. W wyparzonym dużym słoju układać warstwami wszystkie składniki sałatki. Ubijać tłuczkiem do ziemniaków tak aby usunąć…
Kto lubi kapustę świeżą na kwasie, w ten sposób przyrządzona jest doskonała. Uszatkować drobno jedną lub dwie główki kapusty, ułożyć w kamiennym garnku, zalać letnią słoną wodą odcedzoną z ugotowanych kartofli i pozostawić przykrytą nad kuchnią. Na trzeci lub czwarty dzień kapusta jest już do użycia. Wtedy ją nastawić, zalawszy tym samym kwasem, a gdy…