Składniki:
- 50 dkg makaronu penny
- 25 dkg świerzych szparagów
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka soku z cytryny
- suszona pokruszona papryka
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 20 dkg oliwek bez pestek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przyrządzenia:
Szparagi dokładnie umyć, osuszyć, odciąć zdrewniałe dolne części łodyg. Resztę pociąć w 2,5 cm kawałki, ugotować w mikrofalówce lub w łaźni parowej. Marchewkę umyć i brać, pokroić w plastry, podobnie pokroić obraną cebulę. W dużym rondlu podgrzać oliwę i poddusić na niej cebulę i marchew. Ugotować w osolonej wodzie makaron wg przepisu na opakowaniu, odcedzić. Przygotować sos. Zmiksować 1 szklankę wody z sokiem cytrynowym, czosnek, paprykę do smaku, szczyptę oregano i mąkę kukurydzianą. Do rondla z uduszoną cebulą i marchewką dodać szparagi, pokrojone oliwki i zmiksowane składniki sosu, gotować aż sos zgęstnieje. Jeśli jest zbyt wodnisty dodać rozprowadzonej w wodzie mąki, jeśli zbyt zawiesisty, dodać wody. Przyprawić do smaku. Do gotowego sosu dodać makaron i resztę oliwki, podgrzać mieszając, podawać.
1 comment for “Makaron penny ze szparagami”