Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makaron penny ze szparagami

Składniki:

    • 50 dkg makaronu penny
    • 25 dkg świerzych szparagów
    • 1 marchewka
    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 szklanka soku z cytryny
    • suszona pokruszona papryka
    • 3 łyżki mąki kukurydzianej
    • 20 dkg oliwek bez pestek
    • 2 łyżki oliwy z oliwek


    Sposób przyrządzenia:
    Szparagi dokładnie umyć, osuszyć, odciąć zdrewniałe dolne części łodyg. Resztę pociąć w 2,5 cm kawałki, ugotować w mikrofalówce lub w łaźni parowej. Marchewkę umyć i brać, pokroić w plastry, podobnie pokroić obraną cebulę. W dużym rondlu podgrzać oliwę i poddusić na niej cebulę i marchew. Ugotować w osolonej wodzie makaron wg przepisu na opakowaniu, odcedzić. Przygotować sos. Zmiksować 1 szklankę wody z sokiem cytrynowym, czosnek, paprykę do smaku, szczyptę oregano i mąkę kukurydzianą. Do rondla z uduszoną cebulą i marchewką dodać szparagi, pokrojone oliwki i zmiksowane składniki sosu, gotować aż sos zgęstnieje. Jeśli jest zbyt wodnisty dodać rozprowadzonej w wodzie mąki, jeśli zbyt zawiesisty, dodać wody. Przyprawić do smaku. Do gotowego sosu dodać makaron i resztę oliwki, podgrzać mieszając, podawać.

1 comment for “Makaron penny ze szparagami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *