Składniki:
-
- 25 dkg dobrej kiełbasy
- 4 ziemniaki
- 20 dkg białej kapusty
- 1 duży burak ćwikłowy
- 1 marchew
- 1 cebula
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu winnego
- ½ łyżeczki cukru
- ½ szklanki dobrej śmietany
Składniki: 12 jabłek ½ szklanki dżemu malinowego 50 dkg ciasta francuskiego 1 jajko 5 dkg migdałów cukier waniliowy Sposób przyrządzenia: Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne. Powstały otwór wypełnić dżemem malinowym. Przygotować ciasto francuskie, pociąć na odpowiednio duże kwadraty. Każde jabłko zawinąć w prostokąt ciasta, posmarować zmiksowanym jajkiem, posypać drobno posiekanymi migdałami. Piec w…
Składniki: 6 jabłek 10 dkg obranych orzechów włoskich 2 łyżki cukru 2 łyżki wody 2 łyżki masła 1 łyżeczka mielonych orzechów ½ szklanki śmietany Sposób przyrządzenia: Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki lub ósemki, usunąć gniazda nasienne. Z cukru i wody przygotować karmel. W rondlu rozgrzać cukier, a gdy zacznie się rumienić dodać wrzącej wody. Na…
Składniki: 6 jajek 15 dkg szynki 12 dkg żółtego sera 3 łyżki śmietany ½ szklanki majonezu 1 łyżeczka musztardy Sposób przyrządzenia: Jajka ugotować na twardo, schłodzić, obrać, pokroić w drobną kostkę. Podobnie pokroić szynkę i jajka. Dodać musztardę, część majonezu, śmietanę. Przyprawić i delikatnie wymieszać. Masę formować w kształt jajka, układać na półmisku udekorowanym zieloną…
Składniki: 10 dkg polędwiczki wieprzowej 5 dkg marynowanych grzybów 5 dkg żółtego sera 2 pomidory 1 marynowany ogórek 1 szklanka majonezu 1 ząbek czosnku 1 łyżka sosu sojowego koperek sól, pieprz 1 łyżka masła Sposób przyrządzenia: Polędwicę cienko pokroić. Na patelni rozgrzać masło, smażyć na nim przyprawioną polędwicę przez 3 minuty. Obsączyć ja z nadmiaru…