Składniki: ½ główki czerwonej kapusty 3 ziemniaki 2 cebule 2 jabłka 2 kostki rosołowe łyżka tłuszczu łyżeczka cukru sól pieprz liść laurowy łyżka soku z cytryny Sposób wykonania: Kapustę poszatkować po czym obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu i oprószyć cukrem. Następnie kostki rosołowe rozpuścić w wodzie, zagotować aby powstał bulion, wówczas dodać jabłka oraz ziemniaki pokrojone…
Tag: czerwona kapusta
Kaczka
Kaczka z czerwoną kapustą
by Marta Bolek • • 0 Comments
Składniki; 1 kaczka główka czerwonej kapusty 10 dag słoniny 2 jabłka cebula łyżka mąki pszennej sok z cytryny majeranek oliwa sól pieprz cukier Sposób wykonania: Sprawioną kaczkę natrzeć z zewnątrz i wewnątrz przyprawami oraz oliwą i odstawić na 1 godzinę. W między czasie obrane jabłka pokroić na kawałki i nadziać nimi kaczkę. Wstawić do piekarnika…
Wołowina
Wołowina duszona z czerwoną kapustą
by Adam Rydzewski • • 0 Comments
Składniki: 30 dkg pokrojonej w kostkę wołowiny bez kości 25 dkg posiekanej, czerwonej kapusty 10 dkg obranych, rozdrobnionych orzechów włoskich 1 posiekany ząbek czosnku 1 posiekana mała cebula 1 łyżka sosu sojowego 4 łyżki oliwy 1 łyżka soku cytrynowego 1 łyżka musztardy Sposób przyrządzenia: Mięso w miseczce polać sosem sojowym, wymieszać, odstawić na 30 minut,…
Barszcz Czewony
Barszcz czerwony z kapustą i grzybami
by Adam Sakowski • • 0 Comments
Składniki:
- 30 dkg posiekanej kapusty
- 1 obrany pokrojony w paski burak ćwikłowy
- 1 obrana pokrojona w paseczki marchewka
- 2 pokrojone w kostkę ziemniaki
- 15 dkg pokrojonych w plastry grzybów leśnych lub pieczarek
- 1 pokrojona w kostkę cebula
- 1 liść laurowy
- 4 szklanki bulionu mięsnego
- sok cytrynowy do smaku
- sól, pieprz
Surówki
Surówka z czerwonej kapusty z winem
by Karol Orłowski • • 0 Comments
Składniki: 1 główka czerwonej kapusty 2 winne jabłka 150 ml czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru sól ½ łyżeczki zmielonego kminku 2 łyżki oleju słonecznikowego Sposób wykonania: Kapustę drobno poszatkować po czym ułożyć ją na sicie i przelać wrzątkiem po czym zimną wodą. Następnie jabłka obrać i zetrzeć na tarce,…