Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: czerwona kapusta

Sałatka z czerwonej kapusty i boczku

Składniki czerwona kapusta 1 główka- ok. 1 kg boczek 100 g cebula 1 sztuka cukier 1 łyżeczka ocet winny sól pieprz Sposób przyrządzenia: Czerwoną kapustę należy pozbawić zwiędłych liści i bardzo drobno poszatkować, wrzucić ja do garnka, zalać odrobina wody i gotować do miękkości. Po zagotowaniu należy odlać sok. Boczek należy pokroić w kosteczkę i…

Surówka z czerwonej kapusty

Składniki: 50 dag czerwonej kapusty kwaszony ogórek jabłko sól cukier kwas cytrynowy łyżeczka musztardy 3 łyżki oleju Sposób wykonania:Kapustę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Jabłko również zetrzeć i połączyć z kapustą.Następnie dodać pokrojony ogórek i doprawić do smaku solą, cukrem i kwaskiem cytrynowym.Przed podaniem polać olejem wymieszanym z musztardą. Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Weronika

Sałatka z czerwonej kapusty

Składniki: czerwona kapusta 1/3 szkl. octu cukier sok z cytryny Sposób wykonania: Kapustę drobno poszatkować po czym zalać ja osoloną wodą i gotować około 10 minut. Po tym czasie kapustę odcedzić i zalać ją octem wymieszanym z 2/3 szkl. wody. Całość dokładnie  wymieszać i przecedzić przez sito. Na koniec doprawić do smaku sokiem z cytryny…

Surówka warzywna

Składniki: kapusta biała 20 dkg kapusta czerwona 20 dkg por 2-3 cm kawałek jabłko 1 sztuka Sos: majonez 2-3 łyżki musztarda 1 łyżka sól, cukier, pieprz – do smaku ocet winny parę kropli   Sposób wykonania: Kapustę białą i czerwoną szatkujemy. Ja teraz je mieszam  w sitku i lekko solę poczym gniotę. Zostawiam na 5-10…

Surówka z kapusty i gruszek

Składniki; 1/2 główki czerwonej kapusty pół cytryny 1 gruszka sól cukier łyżka siekanych orzechów oliwa Przygotowanie; Kapustę drobno poszatkować i wrzucić na osolony wrzątek. Ugotować na półmiękko. Ostudzić i wymieszać z sokiem z cytryny. Gruszki pokroić na plasterki, wymieszać z kapustą, przyprawić solą i pieprzem, cukrem, skropić oliwą i posypać posiekanymi orzechami. Przepis nadesłany na…