Składniki:
- kapusta biała 20 dkg
- kapusta czerwona 20 dkg
- por 2-3 cm kawałek
- jabłko 1 sztuka
Sos:
- majonez 2-3 łyżki
- musztarda 1 łyżka
- sól, cukier, pieprz – do smaku
- ocet winny parę kropli
Sposób wykonania:
Kapustę białą i czerwoną szatkujemy. Ja teraz je mieszam w sitku i lekko solę poczym gniotę. Zostawiam na 5-10 minut. Przelewamy wodą przegotowaną i zostawiamy do odciśnięcia.
Por kroimy w drobna kosteczkę, jabłko ścieramy na tarce. Dodajemy do kapusty i mieszamy.
Mieszamy razem składniki sosu i polewamy surówkę. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i lekko cukrem.
To szybka w wykonaniu surówka, może być doskonałym dodatkiem do obiadów w okresie zimowym i nie tylko.Przepis nadesłany na Letni konkurs Prymat przez Ewelosa