Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kaczka z czerwoną kapustą

Składniki;

  • 1 kaczka
  • główka czerwonej kapusty
  • 10 dag słoniny
  • 2 jabłka
  • cebula
  • łyżka mąki pszennej
  • sok z cytryny
  • majeranek
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • cukier

    Sposób wykonania:

    1. Sprawioną kaczkę natrzeć z zewnątrz i wewnątrz przyprawami oraz oliwą i odstawić na 1 godzinę.
      W między czasie obrane jabłka pokroić na kawałki i nadziać nimi kaczkę.
      Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni i piec około 1,5-2 godzin.
      Następnie kapustę parzyć wrzątkiem po czym ją poszatkować , posolić i skropić sokiem z  cytryny.
      Następnie na pokrojoną słoninę przesmażyć z posiekaną cebulką po czym dodać mąkę, wymieszać i przełożyć do kapusty.
      Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
      Upieczoną kaczkę podawać z kapustą.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *