Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: cytryny

Likier angielski

Składniki: 4 pomarańcze 3 cytryny 1 laska wanilii kawałek kory cynamonu 3-4 goździki 1 l spirytusu 1 kg cukru Sposób wykonania:Sparzone pomarańcze i cytryny nakłuć widelcem i przełożyć do słoja.Zalać je spirytusem i wrzucić jeszcze goździki, cynamon oraz wanilię.Słój szczelnie zakręcić i odstawić na 4-6 tygodnie.Po tym czasie cytryny wyjąć a pomarańcze przekroić na pół,…

Bakłażan z sezamem

Składniki: 1 cały bakłażan 2 ząbki czosnku 1 łyżka pasty ze zmielonego sezamu 1 ½ łyżeczki koszernej soli 2-3 łyżeczki uprażonego kminku sok z 2 cytryn ¼ szkl. oliwy z oliwek pieprz papryka natka pietruszki chleb pita Sposób wykonania: Bakłażana wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 1 godzinę po czym go ostudzić i…

Kurczak w sosie cytrynowym Anny

Składniki: kurczak przyprawa do drobiu 2 czubate łyżki margaryny 2 łyżeczki maki sok z 2 cytryn 2 surowe żółtka kilka łyżek śmietany puszka fasolki konserwowej szklanka bulionu warzywnego owoce w kompotu sól cukier Sposób wykonania: Kurczaka oprószyć solą natrzeć przyprawą do drobiu po czym wstawić do rozgrzanego piekarnika i upiec w całości. W między czasie…

Sałatka z dorsza z pomidorami

Składniki: 2 czerwone cebule 6 cytryn 6 gałązek oregano 6 podłużnych pomidorów 1 ½ kg dorsza ¼ szkl. oliwy z oliwek sól pieprz Sposób wykonania: Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok, cebulę pokroić na kawałki, oregano posiekać a pomidory pokroić w plasterki. Następnie cebulę wymieszać z dorszem, oregano, skórką, polać oliwą oraz sokiem z …

Kwas cytrynowy

Składniki: 6 dag rodzynek 1 dag drożdży 2-3 cytryny 4 l wody Sposób wykonania: Wodę doprowadzić do zagotowania z dodatkiem cukru po czym odstawić do ostygnięcia, wówczas dodać drożdże oraz sok z cytryny, dokładnie wymieszać  i przelać do butelek. Następnie do każdej butelki włożyć po 3 rodzynki. Szczelnie zakręcić i dostawić w chłodne miejsce na…