Składniki:
- 1 cały bakłażan
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka pasty ze zmielonego sezamu
- 1 ½ łyżeczki koszernej soli
- 2-3 łyżeczki uprażonego kminku
- sok z 2 cytryn
- ¼ szkl. oliwy z oliwek
- pieprz
- papryka
- natka pietruszki
- chleb pita
Sposób wykonania:
- Bakłażana wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 1 godzinę po czym go ostudzić i wydrążyć z niego miąższ.
Następnie czosnek rozdrobnić mikserem, wówczas wrzucić do niego bakłażana, kminek, pastę z sezamu, połowę soku z cytryny oraz sól.
Całość dokładnie wymieszać i jeśli to konieczne doprawić jeszcze do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Rozłożyć na talerze, skropić oliwą oraz udekorować z natka pietruszki.
Podawać z chlebem pita.Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez Katarzyna Jaworska